Zanimljivosti

O spilji

Na zapadnoj obali Istre, između dva turistička gradića, Vrsara i Rovinja, smjestio se Limski zaljev. Zaljev spada u najljepše prirodna bogatstva Istarskog poluotoka, a proteže se sve do grada Pazina, samog srca Istre. Kanal je dug oko 12 kilometara i opasan je vrlo strmim brdima, ponegdje i do visine od 100m. U kanalu pronalazimo mnoga prirodna bogatstva, a jedna od njih je i spilja Sv. Romualda, ili kasnije nazvana i Piratskom spiljom.

Naziv Sv. Romualdo spilja je dobila po legendi, svetom Romualdu koji je oko 1000.-e godine došao na područje Istre došao iz Ravene. Oko 1001-1002. gradi samostan Sv. Mihovila (danas poznate ruševine samostana u malom mjestu Kloštar koje se nalazi 5 kilometara udaljen od spilje). Nakon gradnje samostana potpuno se povlači u samački život i nastanjuje se u romualdovu spilju.

Po drugoj legendi, spilja je prozvana Piratskom spiljom, ponajviše zahvaljujući gusaru Henry-u Morganu. Henry Morgan rođen je oko 1635. godine, ne zna se je li točno rođen u Walesu, i taj je podatak do današnjih dana ostao neotkriven. Njegov život kasnije, mnogo je zanimljiviji od njegovog samog djetinjstva. Njegov životopis obiluje pljačkama, osvajanjima i raznim izuzetno okrutnim pričama. Svoj je imetak stekao mnogobrojnim pljačkama oko Kube, Kartage, Granade, i mnogobrojnim drugim mjestima. U jednoj je fazi svog života na sebe navukao bijes engleza te su oni organizirali potragu za njim i njegovim blagom. U strahu za sebe i svoje blago, Morgan se povlači u dobro sakrivene pećine Limskoga kanala te u tom trenutku počinje misteriozna priča o njegovim dobro sakrivenim blagom. Legenda je u jednom trenutku postala još zanimljivija, kada su stanovnici sela Mrgani, koja se nalazi u samoj blizini Limskog kanala saznali kako je ime njihovog sela u prošlosti bilo Morgani, i gdje je davno u prošlosti živjela cijela loza Morgana. Taj nas podatak može samo više zaintrigirati i potaknuti nas da i mi krenemu u jedinstvenu pustolovinu u kojoj možda postanemo junaci i budemo prozvani vlasnicima Morganovog blaga.